Fra fjordkaj helt op til gletsjerkanten. En ny fysisk og digital formidlingsvandring åbner Nordnorges historiske og geologiske landskab op – så på med vandrestøvlerne og podcast i ørerne og bevæg dig tilbage gennem tiden.

Svartisleden - formidlingsvandring

21-028

Description

Masterplan for Svartisenleden - en formidlingsvandring fra Engen Brygge i Holandsfjorden op til kanten af Engabreen, en bræarm, der hører til Svartisen gletsjer.

Landskabet ved Svartisen er helt unikt med stejle klippesider, kæmpe gletsjere og en helt særlig flora og fauna. Den enestående natur har tiltrukket videnskabsfolk og turister siden 1800-tallet, men landskabet er under forandring: gletsjeren trækker sig hurtigere tilbage end nogensinde før. 

Landskab og historiefortælling
På en ny sti i landskabet går de vandrende ikke kun fysisk gennem det smukke og rå landskab, men også gennem fortællinger om den lokale kulturhistorie, geologiske udvikling, glaciologi (læren om gletsjere) og klimaforandringernes påvirkning af den ellers så evige gletsjer.

Gletsjerstien indeholder  fysiske og digitale spor, der tager de vandrende på en tidsrejse gennem gletsjerens historie. Undervejs på stien kan de vandrende høre stedsspecfikke podcast og få oplysninger via fysiske oplevelseselementer. På gletsjerstien vandrer de besøgende gennem landskabet samtidig med, at de lærer om det. 

Cortenstål står i kontrast til naturen

De fysiske spor er placeret strategisk i terrænet såsom forskellige lodrette informationsmarkører, opholdssteder og formidlingsenheder. Formidlingspunkterne knytter sig til det specifikke sted og det, man kan iagttage der: geologiske spor i fjeldsiden, morrænelandskab, vegetation, dyreliv, kulturlandskaber. Disse lodrette markører udformes i cortenstål som kontrast til omgivelserne, mens lokale natursten bruges til opholdssteder. Øverst oppe, helt oppe ved vandringens fysiske og oplevelsesmæssige højdepunkt, gletsjerkanten, placeres søjler med årstal, for at illustrere, hvordan gletsjeren har bølget frem og tilbage gennem tiden.

Stien er en del af en større plan om 10-12 nationale turiststier i Norge. Ideen er at få folk til at opleve naturen på egen krop. Projektet løber over de næste 4-5 år og løses sammen med forskere fra Bergens Universitet og eksperter i naturformidling.