Vadestedet handler om at tage den naturbaserede løsning alvorligt og se hvor meget merværdi vi får, hvis vi tør lade naturen være medspiller og satse på en løsning, der giver borgerne mere og bedre adgang til fjordens vand frem for at sætte barrierer op imellem fjorden og byen og dens borgere.

Kanten - Vejle

20-010

Info

Description

Med dette projekt, Vadestedet, kommer man helt tæt på vandet. Man kan sågar vade direkte ud i fjorden flere steder. Vadestedet er et maritimt landskab af over- og undervandshabitater forbundet af en rekreativ rute, der sammen med landskabet sikrer byen mod stigende vand i fjorden og fra baglandet.

Udfordringen med vandet i Vejle er to-sidet;åernes vandmasser kommer fra oplandet, mens havvandet presser sig på fra fjordsiden. I ekstremsituationer, med både skybrud og stormflod samtidig, oversvømmes byen, der også udfordres af et stigende grundvandsspejl. I Vejle er ambitionerne høje og der ønskes en naturbaseret stormflodssikring og her er fjordvandets kvalitet den store udfordring. Vejles fjordvand og kystnatur ødelægges af udledningen af næringssalte fra landbruget og byerne, som ledes til via åerne. Det har allerede haft betydning for økosystemerne på fjordens bund, hvor den naturlige balance er forskubbet i en mere artsfattig retning. Den naturlige kystbeskyttelse som ålegræsskove, stenrev, muslingebanker, rørskove og strandenge tidligere har været i fjorden, er i dag ikke effektive, fordi udbredelsen af naturtyperne er kraftigt reduceret. 

Løsningen er, for os at se, at tænke holistisk og stort. Naturen er kompleks og fylder, men den løser også mange udfordringer på én gang. Vadestedet er en stormflodsbeskyttelse, der med en barriere af øer og sluser ude i fjorden, hvor åvand og fjordvand mødes, både beskytter byen og styrker kontakten med vandet. Vadestedet er et blågrønt arkitektonisk udformet infrastrukturlandskab, der tager afsæt i Vejles lokale kystnatur som en del af løsningen og udformes med merværdi for øje, så det skaber bedst mulig plads til både mennesker og natur.   

Vadestedets rekreative forbindelse skruer op for og genfinder fjordens eksisterende kvaliteter, og løser de tre hovedtematikker; forbedret vandkvalitet, stormflodssikring og øget forbindelse imellem by og vand.