Urterækkerne i NYE
Info
Description
By i forhaven og natur i baghaven
I Urterækkerne anlægges den nye bebyggelse som en lille haveby, hvor bymæssige gadeforløb, stræderne, ligger sig på den ene side af bebyggelsen med en fælles ankomst. På den anden side samler Grønningen på tværs som store enge med et naturligt og frodigt udtryk: høj varieret engbeplantning og frugtbærende træer i forskellige højder får selskab af bugtende grusstier. Her er biodiversiteten i fokus. Således har alle boliger både en facade ud til strædet og en facade ud til den grønne eng.
Kontrasten mellem de to miljøer understreges af strædernes skarpe geometriske formsprog, hvor felter af teglklinker, plantebede og paradisæbletræer kitter sig sammen i et stramt patchwork med plads til færdsel og ophold.
Naturoplevelser og biodiversitet
Landskabet bliver byens strukturerende element og naturen kommer helt ind i byen. Derfor plantes hjemmehørende arter og frugttræer og spiselige buske, der bidrager positivt til dyrelivet – fx med nektar til bierne eller bær til fuglene. Store arealer udlægges som eng med variation af høje græsser og blomstrende urter. Dette giver et smukt, foranderligt og farverigt tableau beboerne kan nyde fra vinduet eller på en spadseretur. Samtidig giver det føde til sommerfugle, bier og andre flyvende insekter
Vandet
Urterækkerne er som resten af NYE smukt placeret med udsigt over Aarhus Bugt og Egå Engsø, omkranset på den vestlige side af Lisbjerg Bæk. Og vandets tilstedeværelse vil kunne mærkes overalt i den nye bys landskab – både som en oplevelse og som indbygget sikkerhed ved skybrud, der ellers ville forårsage oversvømmelser og ødelæggelse. Smalle og brede vandrender vil lede vandet fra de mere urbane dele af Urterækkerne til forsinkelse i plantebede langs stræderne. Mens brede grøfter, med overgange som tillader lys og plantevækst under dem, i byens grønne områder leder vand væk fra bebyggelsen og ud på lavere engarealer.
Byplanprisen 2022 går til NYE