Pladsen på toppen er skabt med udgangspunkt i et enkelt, nutidigt og robust arkitektonisk greb med afsæt i det historiske anlægs sprog og syntaks

Frederiksberg Bakke

20-027

Info

Description

Frederiksbergs nye plads ligger på toppen af Frederiksberg bakke, centreret i den historiske nord og sydgående hovedakse der udgår fra Frederiksberg Slot. Pladsen på toppen bliver i kraft af sin betydningsfulde og centrale placering et byrum der forener moderne byliv og bevægelsesmønstre, med historien og kulturarven på dette særlige sted.

Det er forslagets hensigt, at:

  • Skabe nyt smukt og robust byrum der griber på tværs og skaber forbindelse
  • Respektere og fortolke den historiske ramme
  • Øge fodgængernes sikkerhed
  • Fastholde cyklisternes effektivitet
  • Sænke bilisternes hastighed

Vi foreslår at benytte historisk genkendelige og robuste belægningsmaterialer, så der etableres oplevelsesmæssig sammenhængskraft og dermed styrkede forbindelser mellem fortid, nutid og fremtid.

Centreret i det historiske anlægs hovedakse og med den ydre afgrænsning indpasset i flugt med pilastrene på Frederiksberg slotsfacades portbygning fungerer den lille plads som ét stort fodgængerfelt. Pladsens belægning tager udgangspunkt i slotsgårdens centrale hovedakse bestående af to rækker bordurbånd. På pladsen syd for slottet fortsætter bordurbåndene i samme retning, bredt ud side om side, som en forlængelse af slotsgårdens stringente og præcise adgangsparti.

I dette kulturhistoriske bymiljø ved indgangen til Frederiksberg Slot, Frederiksberg Have og Søndermarken stilles der ekstra store krav til landskabsarkitekturen, der både må bidrage til opstramning og skabe klarhed. Med vores forslag er der hermed skabt et tidløst og markant byrum, der med præcision og historisk perspektiv garanterer fremtidens bløde trafikanter en både sikker og smuk forbindelse over Roskildevej.

"Det er vurderingen, at forslaget giver et arkitektonisk og oplevelsesmæssigt løft til byrummet. Det vurderes endvidere, at forslaget er i samspil med de historiske omgivelser i et moderne formsprog." fra dommerbetænkningen