Midt i hjertet af Nørrebro skal Københavns Kommune bygge en ny tre-sporet skole, ”GABYS”, med idrætshal og produktionskøkken. 1:1 landskab – og det resterende totalrådgiverteam – udvikler skolen i tæt samarbejde med bygherre og borgere – og med den største respekt for de eksisterende kvaliteter og værdier i det historiske De Gamles By.

GABYS

19-008

Description

Afsæt i De Gamle Bys historiske arkitektur
Landskabet omkring den nye skolen skal sammen med bygningerne understrege og føje sig ind i den eksisterende fortælling om De Gamles By. De nye haverum ved skolen finder inspirationen i De Gamle Bys eksisterende haverum og skaber således en overgang mellem skole og området. Et samspil mellem det nye og det historiske. Områdets sigtelinjer og akser forstærkes af form og rytme mellem nye åbne pladser og indrammede haver. En række af træer fortsætter De Gamles Bys ortogonale system og skaber sammenhæng til kvarterets unikke landskabsarkitektur.

Cirkulæret byggeri og læring om naturens processer
Et særligt tema for skolen er cirkulære byggeprincipper, hvor så meget materiale fra de nedrevne bygninger bruges igen. Og som et helt særlig greb bevares en af de gamle kældre. Den åbnes op, fyldes med jord og beplantes og bliver til BIOTOPEN. Beplantning sker på naturens vilkår og indeholder både urter, buske og træer. BIOTOPEN bliver  biodiversitetseksperimentarium, hvor håndtering af regnvand kombineres med et udendørs læringsrum til Natur og Teknik. Her lærer eleverne om biodiversitet og naturlige processer. 

Udeværksted og huggegård
1:1 landskab har i designet af udearealerne arbejdet aktivt med inde- og ude relationerne, for skabe nye rum, der kan bidrage til det faglige indhold – og sådan få mest muligt ud af de begrænsede kvadratmeter. Mens BIOTOPEN giver et udendørsrum, hvor eleverne kan lærer om naturens processor og biologi midt i naturen, giver det udendørs kreative værksted med huggegård mulighed for at flytte de kreative fag ud i det fri. Arealet markeres med en teglklinkebelægning og indrettes med vaske og stålborde med tilhørende bænke, der også appellerer til ophold i frikvartererne.