I DTUs nye klimalaboratorium forenes bæredygtighed, æstetik og masser af natur for at skabe fremtidens forskningsarkitektur.

DTU 313 Climate Challange Laboratory

21-014

Description

Bæredygtighed og verdensmål
B313 bidrager til DTUs ambition om at være frontløber for bæredygtig transformation, ved at det samlede projekt arbejder konkret med FNs verdensmål. Bygningen certificeres desuden til DGNB Guld. Landskabsprojektet indeholder en stærk biodiversitetsstrategi og regnvandshåndtering. Vi har undersøgt, hvordan de eksisterende biodiverse områder bevares og hvordan de eksisterende arter kan få endnu bedre betingelser.

Skovdiorama
Som et diorama kan forskere og studerende nyde at kigge ud på en lille skov i det indre gårdrum. I alt plantes 160 træer: 25 flerstammede, 145 heistere. Ved regn skifter dioramaet fra skov til mose. Permable overflader i et organisk mønster forsinker regnvandet og sikrer nedsivning.

Kantzone
Kantzoner mellem bygning og vej udføres som grøfter, der opsamler regnvand fra vej, facade og tag. Her holdes det tilbage og siver langsomt ned. Ved tørvejr står grøften flot, som en lille eng med blå blomster og højt græs.
 

En grøn organisk facade
Med sin grønne beplantede facade vokser bygningen nærmest op af grøften. Nederste niveau af facaden er fugtige områder med permanent vandhul og meget fugtig jord. Her vokser større blomster og buske. De midterste niveauer vil være mere tørre. Her imiteres et strand-/steppe miljø. Samtidigt skaber større sten levende og foranderlige sol- og skyggemønstre. Bar jord / grus giver insekter steder at grave deres bo i den solbeskinnede skrænt.  Øverst plantes biotoper af buske og mindre træer. Jorden podes med skovbund fra DTUs eksisterende randskov for at indføre nedbrydere og bakterier.

Naturen føres endda helt ind i bygningen. Træer placeret i glascylindere vokser op og skaber et levende loft med deres kroner.

Vinder af Science City Lyngbys Bæredygtighedspris 2023