I går kunne vi fejre indvielsen af Grønttorvsparken i Valby. Parken er bygget op som en klassisk parisisk park med en promenade, en plæne og et spejlbassin. Og som en særlig hilsen til Grønttorvets historie er der anlagt en plantage fyldt med spiselige træer.

Pariserstemning midt i Valby

22.06.2023
Foto: Kontraframe

På det gamle grønttorv i Valby er en ny bydel spiret frem præget af grønne oaser, levende nærmiljø og fællesskab mellem de mange beboere. Midt i det hele toner Grønttorvsparken frem og skaber en særlig chik stemning i bydelen som i en klassisk parisisk park.  

  • I Grønttorvsparken er mange af de gamle konstruktioner fra torvehallerne bevaret. Det giver en fantastisk struktur til parken og en flot ramme, som vi har arbejdet meget bevidst med at få det bedste ud af. Samtidig er vi inspirerede af Luxembourghaven i Paris, som for os står som en helt fantastisk park, siger Trine Trydeman, partner i 1:1 Landskab, som står bag landskabet.

Promenade i søjlegangen

De gamle betonsøjler og konstruktioner skaber en naturlig promenade mod nordøst, hvor beboerne kan slentre med vennerne, børnene kan gynge i de store gynger eller klatre i det store klatrestativ. Hele strækningen kan også omdannes til ét stort loppemarked for hele bydelen. Ud til promenaden ligger fælleshuset og et orangeri, som beboerne kan bruges til festlige fødselsdage for familien, spontane sammenkomster og fælles fester.

På den modsatte side af promenaden ligger plantagen fyldt med alverdens spiselige træer. Her er både sjældne æblesorter, nødder, pærer og blommer – og en masse vild natur.

  • Plantagen er en hilsen til det gamle Grønttorvet, som lå på stedet i mere end 50 år. Vi har plantet flere sjældne æblesorter, så beboerne kan gå på opdagelse og prøve nogle af de sorter, som ikke er så udbredte mere, siger Trine Trydeman.

Fra plantagen kan børnene løbe ud på plænen, hvor der er plads til at lege, spille rundbold og hænge ud. I midten af parken er anlagt et 700 m2 stort spejlbassin med et springvand. Bassinet fungerer som et naturligt mødested for hele bydelen, og på plænen rundt om står stole spredt rundt om bassinet, så folk kan sole sig, holde opsyn med børnene eller bare læse en bog.

  • Vi har været heldige at have en så ambitiøs bygherre, som har forstået vigtigheden af at have et fælles grønt samlingspunkt i høj kvalitet. Det er fantastisk, at vi har fået chancen for at skabe et lille stykke Paris midt i Valby, slutter Trine Trydeman.