1:1 Landskab har forvandlet et trist gårdrum i Valby til en grøn oase.

Fra gråt gårdrum til grønt fristed

01.09.2022

Cykler, affaldscontainere og et forkølet vasketøjsstativ. Det var et trist syn, der mødte beboerne i Valbyhøj, når de kom hjem fra arbejde og gik ind i gården. Derfor tog andelsforeningen fat i 1:1 Landskab sidste år for at høre, hvordan de kunne forvandle den faldefærdige gård til et grønt frirum. 

I august kunne beboerne fejre indvielsen af det nye gårdrum, hvor alle 1500 m2 er udnyttet optimalt. I stedet for grå asfalt har gården fået masser af træer, buske og plantebede med vandspejl, der giver et grønt, frodigt og eftertænksomt udtryk.  

Gården er bygget op med en indre plads, hvor beboerne kan mødes til arrangementer. Derudover er der en række mindre græsplæner, hvor de kan slå sig ned i på siddeplinte eller sågar trække computeren ud og arbejde i det fri takket være indbyggede stikkontakter i gårdrummet. Børnene har også fået et legeområde med gynge, legehus og sandkasse.

Naturligt og organisk udtryk
De praktiske foranstaltninger som affaldscontainere og tørrestativ har også fået et make over, så containerne er skjult af et plankeværk i træ, og tørrestativet er opført i sortlakeret stål. Samtidig er der etableret ramper ned i cykelkælderene, så det er lettere at parkere cyklen væk fra gårdrummet. Mellem zonerne løber en sti i røde teglsten i samme farve som den eksisterende murstensfacade. Teglstien flettes sammen med chausseesten og de grønne bede.

 
-    Gårdrummet har fået et meget organisk og frodigt udtryk, hvor naturen spiller en stor rolle. Samtidig har vi prøvet at holde det meget enkelt i forhold til materialer, så alt inventar er holdt i afdæmpede farver, der spiller godt op mod det grønne, siger Milan Moldenhawer, landskabsarkitekt i 1:1 Landskab.

Designet af gårdrummet er sket i tæt samspil med andelsforeningen, som har været med i projektet fra første skitse til sidste belægning.