1:1 Landskab skal tegne en gletsjersti i Nordnorge med vores gode samarbejdspartnere i DRMA. Gletsjerstien skal formidle områdets unikke historie, geologi, fauna og klimaforandringernes indflydelse på landskabet.

Vi skal tegne en gletsjersti i Norge

27.01.2022
Svartisen foto Rasmus Hjortshøj, Coast

Landskabet ved Svartisen er helt unikt med stejle klippesider, kæmpe gletsjere og en helt særlig flora og fauna. Den enestående natur har tiltrukket videnskabsfolk og turister siden 1800-tallet, men landskabet er under forandring, gletsjeren trækker sig hurtigere tilbage end nogensinde før. En ny sti i landskabet skal formidle klimaforandringernes betydning for Svartisen og fortælle om områdets enestående natur:

- Vi skal tegne en sti, der går gennem landskabet, så du kan opleve den enestående natur på Svartisen helt tæt på. Det er meget fascinerende landskab med stejle fjeldsider og en kæmpe gletsjer, som sender tunger af is ned mod fjorden, hvor det smelter af. Stien skal underlægge sig naturen og løbe diskret gennem landskabet, siger Jacob Kamp, partner i 1:1 Landskab.

Gletsjersø og morænerygge

Undervejs på stien kan du høre en podcast om områdets særlige natur og fauna, du kan også orientere dig via en af skiltene langs stien, der gør dig klogere på fuglearter, geologi og områdets historie. Stien slutter ved en pavillon med udsigt til den store gletsjer.

- På stien oplever du det fascinerende landskab og ser, hvordan isen har formet naturen gennem historien. Du lærer om moræneryggene, der blev dannet, da isen trak sig tilbage for flere hundrede år siden. Du forundres over de nye forandringer i landskabet, som skyldes klimaforandringerne, du studerer gletsjersøen, der løber ud i vandet og lærer om vandets bevægelser. Det hele oplever du til fods gennem landskabet, siger projektleder Katrine Sandstrøm fra 1:1 Landskab.

Stien er en del af en større plan om 10-12 nationale turiststier i Norge, som er lette at komme til i bil. Ideen er at få folk til at snøre vandreskoene og opleve naturen på egen krop. Projektet løber over de næste 4-5 år og løses af teamet DRMA, Coast, Christian Mong og 1:1 Landskab sammen med forskere fra Bergens Universitet og eksperter i naturformidling.