Københavns måske sidste byhus er nomineret til Europas fornemste arkitekturpris.

Ny Østergade er nomineret til EU Mies Award

20.09.2021

På hjørnet af Ny Østergade og Regnegade har et nyt smukt byhus set dagens lys. Praksis Arkitekter har tegnet huset, der på en gang er en klassisk København K og helt moderne med butikker, kontorer og boliger. 1:1 Landskab har tegnet den frodige taghave på toppen af bygningen.

- Vi har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Praksis Arkitekter og en meget ambitiøs bygherre Morten Boll, som ikke er gået på kompromis med materialer og arkitektur. Han har lyttet til rådgiverne og truffet nogle meget distinkte valg. Det har været helt fantastisk. Det er skønt, at projektet nu bliver belønnet med en nominering til EU Mies Award, siger partner i 1:1 Landskab Jacob Kamp.

Romantisk og overgroet

På toppen af bygningen har 1:1 Landskab designet en romantisk overgroet taghave, der nærmest virker som en hemmelig have inde midt i byen. Her kan beboerne slappe af og nyde udsigten udover byens tage og spir. De kan også holde en uformelle sammenkomst i fælleslokalet eller tilbringe en kølig efterårsdag med en bog i et af de to orangerier. Rundt om taghaven løber et stort grønt bed med buske og stauder, der giver læ for vinden.  

- Bygherren ønskede en ekstrem frodig taghave, som kunne opleves helt nede i gadeplan. Vi designede det, så det grønne nærmest vælter udover kanten og på en måde bliver en grøn afslutning på facaden, siger Jacob Kamp.

Hårdfør og frodigt

Taghaver er meget udsatte for sol, vind og tørke. Derfor har 1:1 Landskab arbejdet meget med at finde beplantninger, som kan holde til det hårde miljø i en taghave. Samtidig skulle planterne være meget grønne og frodige for at skabe den rigtige romantiske stemning:

- Det er ikke alle planter, som kan give den rigtige fortryllede stemning, vi var på udkig efter, så vi har brugt meget krudt på at finde den helt rigtige sammensætning, som skaber det rigtige miljø og passer til klimaet. Jeg synes, det er lykkedes rigtig godt, slutter Jacob Kamp.

Vinderen af EU Mies Award findes i maj 2022.