1:1 Landskab har tegnet Nobelparken i den nordlige del af Lund, som sætter stemningen for en helt ny bydel. Parken har spiselige planter, regnvandshåndtering og et væld af forskellige aktiviteter til brugerne.

Nobelparken sætter tonen for en ny bydel

08.12.2021
Nobelparken af 1til1 landskab set fra oven
Nobelparken af 1:1 Landskab
Nobelparken af 1til1landskab

I den nordlige del af Lund er en helt ny bydel med erhverv og boliger ved at se dagens lys. Det er Brunnshög, som forventes at tiltrække forskere fra nær og fjern. Første led i byudviklingen er den stor stadspark Nobelparken, som 1:1 Landskab har tegnet. Parken er anlagt som noget af det første i byudviklingen, så området er så grønt og begroet som muligt, når beboerne flytter ind. Samtidig sikrer parken, at der er styr på regnvandshåndteringen fra dag ét.

- Nobelparken har flere funktioner. Det er en klassisk bypark, hvor borgere i alle aldre kan komme og dyrke forskellige aktiviteter. Samtidig er parken anlagt, så den kan holde på store mængder regnvand i tilfælde af skybrud eller monsterregn, siger Jacob Kamp, partner i 1:1 Landskab.

Førstepræmie i indbudt konkurrence

1:1 Landskab vandt konkurrencen om at tegne parken i en indbudt konkurrence i 2017. Parken består af tre tydelige elementer: Kantzonen, Promenade-loopet og Parkdelen. Kantzonen udgør overgangen mellem hus, gade og park. Her bliver det traditionelle gaderum opløst og flettet sammen med parken. Promenade-loopet er det primære bevægelsesstrøg, der med sit præcise urbane udtryk skaber en kontrast til det bløde parklandskab. I parkdelen skaber små grønne øer rammer for flere forskellige aktiviteter.

Grønne øer med aktiviteter

Den ene ø består af en hundegård med en lille skov i midten. Andre omfatter en legeplads, et fitnesscenter og sportsaktiviteter såsom basketball og hockey. Den midterste del af parken er sænket lidt og fungerer som den centrale plæne, hvor der plads til picnic eller udendørs motion. Overalt i parken er der nødder, frugter og bær, som besøgende kan gå på rov i.

- De grønne øer har forskellige beplantninger, volumener og aktiviteter, så der opstår et varieret udtryk. Samtidig er det muligt at fylde nyt indhold i en af de grønne øer, hvis det viser sig, at der opstår andre behov. På den måde kan parken udvikle sig over årene i takt med, at beboernes ønsker ændrer sig, slutter Jacob Kamp.