Fælledby fortsætter
I sidste uge afviste Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet klagesagerne mod Fælledby. Nævnene har bekræftet, at det eksisterende plangrundlag er fuldt ud gyldigt, og at projektet kan fortsætte. Den afgørelse er vi glade for i 1:1 Landskab. Vi har været med på projektet i lidt over et år og har sagt ja til opgaven, fordi bygherren har et meget højt ambitionsniveau på bæredygtighed og biodiversitet.
- Der har været mange protester mod Fælledby. Protesterne har skærpet den bæredygtige profil, så vi føler os sikre på, at projektet kommer til at bidrage positivt til grunden. Vi har blandt andet haft et langt forløb med et natur-advisory board af biologer, hvor vi har diskuteret, hvordan vi højner biodiversiteten og får den ind i gårdrummene, helt ind til husene, siger Jacob Kamp.
Træbyggeri og biodiversitet
Fælledby bliver bygget med træ som det gennemgående materiale i de bærende konstruktioner og med varierede facader i bl.a. træ, tegl, stål og genbrugsmaterialer. Bydelen er bygget op med tre kvarterer, der samler sig om hver sin plads og har åbne gårdrum ud mod landskabet, så naturen kommer helt ind i bebyggelsen. 1:1 Landskab designer landskabet på de fælles pladser og gårdrum:
- I Fælledby lever du ikke i naturen. Du lever med naturen. Vi bygger gårdrum, der inviterer fugle, flagermus og insekter helt ind til bygningerne. Hvert gårdrum bliver beplantet med planter, der hører hjemme på Fælleden og skaber de bedste vilkår for insekter og dyr. Et gårdrum får egeskov, et andet får et hvidblomstrende krat med bær til fuglene, mens et tredje får et overdrev. På den måde øger vi biodiversiteten på stedet og får skabt endnu bedre forhold for dyrelivet end tidligere, siger Jacob Kamp.
Fokus på fællesskabet
Da gårdrummene er forbeholdt planter og dyr, rykker en række af gårdrummets funktioner ud i bydelens fælles pladsrum, der bliver et miks mellem et traditionelt gårdrum og byrum, der samler kvarterets beboere og fremmer fællesskabet.
- Byrummene bliver både praktiske rum og rum til fest. Det er her, beboerne kommer hjem, stiller cyklen og kommer af med deres affald. Det er også her, de kan nyde en stille kop kaffe, mens ungerne spiller bold. I weekenden kan pladsen spærres af og bruges til gadefest. Det er en helt ny type byrum i København, som er inspireret af Kartoffelrækkerne, hvor beboerne sidder med naboerne og spiser fælles aftensmad i gaden.
Alle cykelskure bliver bygget med genbrugsmaterialer fra det gamle vandrehjem, der lå på grunden tidligere. På samme måde bliver alt vand håndteret på overfladen og bidrager til et mere blåt byrum med bedre betingelser for dyr og insekter.
- Det bliver en hel bydel i træ med skyhøje ambitioner for bæredygtigheden og biodiversiteten. Vi glæder os til at første etape går i gang til sommer, slutter Jacob Kamp.