Debat: Øjenkontakt og en kort samtale med fremmede kan være et vidundermiddel. Det skal byrummet facilitere
Hvad er det gode byrum i 2025? I mange år var det gode byliv menneskemylder, caféer og gang i den. Fest, fest, fest. Så blev det naturens tur til at indtage alle vores fælles rum med vilde planter, insekter og langt græs, du ikke kunne sidde i.
Hvor svinger pendulet hen nu?
Vi vil gerne slå et slag for byrum i balance, hvor der er plads til både mennesker, flora og fauna. Hvor vi skruer op og ned for biodiversiteten alt efter, hvor vi er i byen. Hvor bedene ikke behøver at stå snorlige, hvor beplantningen kan være vild, men hvor der også er plads til mennesker, unge og gamle, børn og voksne.
For vi har brug for at være mere udenfor og være i kontakt med naturen. Selv en lille bypark kan reducere stress, skabe ro og balance i en hektisk hverdag. Det er også her, vi kan dyrke sport og slå os løs på en måde, som vi kun kan udenfor.
Og så kan det gode byrum noget andet og mindst lige så vigtigt. Det er her, at vi kan møde mennesker, vi ikke kender, skabe flygtige relationer og få afkræftet vores fordomme.
Ja, faktisk viser forskning, at netop øjenkontakt og en kort samtale med fremmede kan være et vidundermiddel mod ensomhed. Lige pludselig føler vi os forbundet med verden omkring os. På en hurtig tur gennem det lokale byrum.
Flere funktioner i ét
Men byen skal ikke males grøn med den samme pensel overalt. Landskabsarkitekturen skal skabe en fortælling, der passer til stedet, brugen og menneskene.
Vores to projekter i Folehaven og på toppen af IKEA viser, at der er vidt forskellige ting på spil i hvert kvarter, som vi skal forstå, forbedre og forskønne.
I Folehaven i Valby har vi forvandlet en nedslidt legeplads og gigantisk grøn græsplæne til et socialt mødested for unge og gamle. Her slår seniorerne sig løs med step-ups på det udendørs fitness anlæg sammen med kvarterets gym bros.
De store gynger er guf for børnefamilierne, men også pigernes favoritspot, når de hænger ud ved multibanen. Og orangeriet og de fine pergolaer giver læ og udsigt udover blomstrende bede hele dagen lang.
Parkens beplantning bygger videre på den lokale geobotaniks flora og fauna, så der opstår markant bedre betingelser for biodiversitet. Parken giver et pusterum på et travlt trafikeret sted for både mennesker og natur.
Det gode byrum opstår, når vi lytter til brugerne, analyserer stedet og forstår, hvad der er på spil. Når vi tænker mange funktioner sammen og finder den rette balance mellem brugere, byliv og biodiversitet på lige netop dét sted. Sådan skaber vi små og store lommer, der giver nye lag til byen, skaber identitet og får os til at stoppe op og trække vejret.