1:1 Landskab vinder stor byrums konkurrence i Tyskland
Beckergrube i Lübeck har status som Unesco verdensarv. Den historiske gade er 900 meter lang og fører fra floden op til centrum. Langs gaden ligger flere fredede bygninger tilbage fra den tid, da Hansestæderne var en magtfaktor i Europa. Selve gaden har dog længe trængt til et ansigtsløft, så derfor udskrev Lübeck Kommune i foråret en konkurrence, der skulle genskabe gadens storhed. 16 firmaer blev prækvalificeret til konkurrencen: 1:1 Landskab, to østrigske tegnestuer og 13 tyske. Nu har 1:1 Landskab vundet konkurrencen og endda så overbevisende, at der ikke blev uddelt nogen anden præmie, kun to tredje præmier.
- Vi er super stolte og meget beærede over, at vi får lov til at sætte vores aftryk på denne smukke historiske gade. Førstepræmien markerer samtidig vores første skridt ind på det tyske marked, som vi forventer os meget af, siger landskabsarkitekt i 1:1 Landskab Simon Enemærke, som er projektleder på genskabelsen af Beckergrube.
Et samlende tæppe fyldt med træer
1:1 Landskabs vinderforslag skaber et samlende tæppe for hele gaden med mørke klinker i forskellige formater, som løber gennem hele Beckergrube. Langs gaden vil 100 nye træer give nye rumligheder, bringe biodiversitet ind i byrummet og skabe et godt mikroklima. Derudover vil redesignet af gaden byde på et væld af nye oplevelser med mere byliv, ophold, planter, kultur og farver.
- Beckergrube fører turisterne fra floden op til centrum. Det er en vital gade i Lübeck, som har en helt enestående kulturarv. Men i dag giver gaden ikke bygningerne den wauv oplevelse, som de fortjener. Vores forslag giver gaden identitet, skaber byliv og fremhæver gadens naturlige akse fra floden op til kirken, siger Simon Enemærke.
Stor lysekrone sætter spot på attraktion
Undervejs bliver gadens smukke historiske facader og attraktioner fremhævet, så du bliver opfordret til at stoppe op og se, hvad der er på færde. Således bliver byens stolthed Theater Lübeck lyst op af en stor lysekrone i gaden, som skaber en magisk stemning.
- Der er blevet taget rigtig godt imod vores ideer. De kan se, at vi kan tilbyde noget nyt til byen, som de ikke har set før. Det har været en helt igennem positiv oplevelse. Nu glæder vi os til at begynde arbejdet, slutter Simon Enemærke.
Projektet skal gå i jorden primo 2024 og forventes færdigt i løbet af 2025.