I 1670 anlagde Kong Christian V Kongens Nytorv, og definerede med pladsen Københavns nye centrum. Lige siden, i århundreders gang, har han siddet dér, lige i midten af det hele. Kong Christian højt til hest! og skuet over byen, dens borgeres, dens besøgende og det liv der har udspillet sig for fødderne af ham. Men på grund af det nuværende metrobyggeri er rytterstatuen af Kong Christian i år frem skjult for besøgende på Kongens Nytorv.

’Højt til hest som Kong Christian’ er vinderforslaget i den åbne idékonkurrence som Metroselskabet og Indre By Lokaludvalg udskrev i foråret 2014 om at skabe et midlertidigt byrum på den lille plads på Kongens Nytorv for enden af Strøget. Her foreslog vi at opstille 12 heste i glasfiber. Intet andet. 12 heste i fuld størrelse. En hesteflok der sender en kærlig hilsen til Kong Christian V på hans hest, og husker os alle på at han stadig står der lige bag ved hegnet. Hestene står med retning mod Strøget – een kommer ud af byggeplads hegnet, een enkelt ved Strøgets begyndelse – og skaber en tankevækkende scene som forbipasserende får lyst til at interagere med. ’Kommer de ridende direkte fra Kong Christian og hans hest? Kommer de op fra den historie der bliver blotlagt i byggepladsens dyb? Og hvor længe gør de et midlertidigt ophold her, inden de fortsætter deres traven ned ad Strøget?’

Hestene er i forskellige racer og størrelser, ponyer og fuldvoksne hingste. De har forskellige rødlige farver, og komplimenterer dermed metrohegnets karakteristiske dybe flaskegrønne farve. Hestenes placering på pladsen skaber et ’labyrintisk’ landskab af farver og volumener, og vækker de forbipasserendes nysgerrighed.

bygherre | Metroselskabet og Indre By Lokaludvalg
hvor | Kongens Nytorv
status | 1. præmie i åben idekonkurrence, udført, sommer 2014
ydelse | totalrådgivning

Højt_til_hest_1

Højt_til_hest_2

Højt_til_hest_3

Højt_til_hest_4

Højt_til_hest_5

Højt_til_hest_6

Højt_til_hest_7