As Dan Turèll, through his book ‘Vangede Pictures’, placed Vangede on the literary map in 1975, Dan Turèlls Square now places the author’s legacy on the physical map. The square serves as the start and end of Vangede’s main street, and creates a clear northern border of the main street of Turèll’s childhood hometown.

Dan Turèlls Square is composed of several elements, a large alphabet sculpture, which serves as the square’s focal point, a simple paving in custom-ordered concrete pavers, laid as a wall-to-wall carpet in the square’s extent, two rows of trees, one existing and one new, and last but not least, a 47 meter-long curved green bench, placed in reference to Turèll’s 47-year life and gives tribute to his time in Paris.  With these simple concepts, Dan Turèlls Square becomes an urban space that invites leisure and incidental meetings on the long, curving bench under the trees’ canopies in a square that honors one of Denmark’s greatest authors.

client | Municipality of Gentofte and Realdania
location | Vangede
team | shared consultancy, engineer NIRAS A/S, artist Kenn André Stilling
status | built, 2008-2011
service | sub consultant – proposal, all design drawing phases, site supervision

fotos: Cristina Conciatu

Dan-Turrels-_23

Dan-Turrels-_19

Dan-Turrels-_-08

Dan-Turrels-_13

Dan-Turrels-_-09

Dan-Turrels-_11

Dan-Turrels-_31

Dan-Turrels-_29

Dan-Turrels-_14

Dan-Turrels-_32

Dan-Turrels-_26